Żywienie osób w podeszłym wieku
Seniorzy, zwłaszcza osoby niepełnosprawne i chore, rzadko robią zakupy. Wybierając się więc do sklepu, decydują się na produkty o przedłużonym terminie ważności, rezygnując ze świeżych owoców i warzyw, które szybko się psują.
Zaburzenia zmysłu smaku i powonienia, a także często związany z tym brak apetytu, powodują, że osoby starsze nie przywiązują wagi do jedzenia. O swoją dietę nie dbają zwłaszcza osoby samotne, żyjące w poczuciu izolacji, czujące się mało użytecznymi dla otoczenia.
Przyczyną niewłaściwego odżywiania są też braki w uzębieniu, które utrudniają rozdrabnianie pokarmów, co zaburza trawienie. Tak więc seniorzy jedzą mało owoców, pieczywa pełnoziarnistego, ogólnie produktów bogatych w błonnik. Preferują zaś jedzenie lekkostrawne, które niekoniecznie jest wartościowe, np. pszenne pieczywo (nie wywołuje dolegliwości pokarmowych, ale i nie dostarcza cennych składników odżywczych). Z tych właśnie powodów u osób starszych często obserwuje się nadwagę lub wychudzenie oraz towarzyszące obu tym stanom niedobory składników pokarmowych.
Aby tego uniknąć, dieta powinna być układana starannie. Musi uwzględniać indywidualne potrzeby i zalecenia dietetyczne lekarza, np. przy cukrzycy czy miażdżycy. W menu trzeba uwzględnić przetwory zbożowe (pieczywo pełnoziarniste i mieszane - pszenno-żytnie), kasze, ryż, makarony i ziemniaki.
Raz w tygodniu wskazane jest gotowane mięso, np. chuda wołowina (dostarcza żelaza) i mięso drobiowe (wzmacnia serce).
Dwa razy w tygodniu należy sięgać po ryby, które dostarczają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i zwiększają poziom dobrego cholesterolu. Ponadto zmniejszają krzepliwość krwi, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca. Ryby, zwłaszcza tłuste (śledź, makrela), zawierają sporo witaminy D. Ludzie starsi rzadko korzystają ze słońca, a więc witamina D nie jest syntetyzowana w ich skórze w wystarczającej ilości.
Jeśli chodzi o lubiane przez większość seniorów jaja, to białko można jeść bez ograniczeń, zaś żółto, które zwiera dużo cholesterolu nie więcej niż 2-3 tygodniowo.
W jadłospisie musi znaleźć się nabiał - źródło wapnia, który wzmacnia kości i zęby. Z wiekiem zmniejsza się w organizmie ilość laktazy (enzymu odpowiedzialnego za trawienie laktozy). Jeśli więc słodkie mleko powoduje wzdęcia i bóle brzucha, należy pić kefir, jogurt, maślankę Nie wywołują dolegliwości i poprawiają mikroflorę jelita grubego.
Nie można zapominać o warzywach (fasola, soja, soczewica). Zawierają fitoestrogeny - związki działające podobnie do estrogenów, które łagodzą dolegliwości towarzyszące menopauzie, obniżają poziom cholesterolu i chronią serce. Są też źródłem błonnika, potasu, wapnia, magnezu i witamin. Opóźniają procesy starzenia, zmniejszają ryzyko nowotworów i miażdżycy.